O nas
Od początku swojego istnienia lokal tworzony był z myślą o klientach najwyższej rangi. W czasach PRL-u restauracja była miejscem zarezerwowanym dla ówczesnych dygnitarzy i przywódców partii, a jej dostępność dla zwykłych obywateli była utrudniona. Do Łani zapraszano znamienitych gości na oficjalne obiady w czasie delegacji zagranicznych. Bywali u nas wielcy tego świata: generał Charles de Gauelle, pierwszy sekretarz ZSRR Leonid Breżniew, Olof Palme, kosmonautka Walentina Tierieszkowa, Bolesław Bierut czy Edward Gierek. W pamięci naszych pracowników zapisały się wspomnienia związane m.in. z wizytą generała de Gaulle’a, który obdarował nas dyplomem z własnoręcznym podpisem. Żywym zainteresowaniem cieszy się również anegdota dotycząca zmiany wystroju wnętrza restauracji. Zmiana wiązała się z kolorem wykładziny w hallu. Wizycie sekretarza Breżniewa towarzyszył czerwony kolor wykładziny, który z kolei w czasie pobytu Olofa Palme został zmieniony na zielony. W latach 90. XX w. na liście naszych sławnych gości znaleźli się również Aleksander Kwaśniewski i niemal wszyscy urzędujący premierzy. Premier Waldemar Pawlak prowadził w Łani rozmowy za zamkniętymi drzwiami z ówczesnym przewodniczącym ,,Solidarności” Marianem Krzaklewskim, które zaowocowały porozumieniem. Zazwyczaj wszystkim tak znamienitym gościom serwowano dziczyznę. Na stołach królowały również bażanty w piórach.
Restauracja w latach 90. XX w. rozwijała się bardzo prężnie, dlatego w XXI w. zaczęto stopniowo ją rozbudowywać. Lokal zyskał przeszklone patio, taras wychodzący na wodę oraz pawilon grillowy w ogrodzie. Od zawsze Restauracja specjalizowała się w kuchni myśliwskiej, śląskiej i staropolskiej. Od wielu lat cieszy się dobrą reputacją i niesłabnącym zainteresowaniem ze strony naszych gości. Swój sukces zawdzięcza najlepszym polskim produktom przyrządzanym w oparciu o tradycyjne receptury oraz wyjątkowo pięknej lokalizacji.
W Łani znamy przepis na dobry biznes.
Historia Łani
Historia naszej restauracji sięga 1951 roku, gdy to decyzją gen. Jerzego Ziętka rozpoczęto budowę Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. W powstającym parku brakowało obiektów architektury drewnianej, które harmonijnie wpisałyby się w jego krajobraz. W związku z tym pojawił się pomysł sprowadzenia do parku istniejącego już budynku. Padło na drewniany, myśliwski dworek, który pierwotnie znajdował się na brzegiem jeziora Brzoza w dzisiejszym powiecie lublinieckim. Należał do hrabiego Ludwika Karola von Ballestrema – wielkiego miłośnika lasów i polowań. Obiekt powstał najprawdopodobniej w 1900 roku i służył szlachcicowi jako miejsce do spotkań z gośćmi. Przez wiele lat nosił nazwę Jagdhaus. Dopiero w okresie międzywojennym otrzymał teraźniejszą nazwę Łania. Bez większego uszczerbku przetrwał okres wojny. W latach 50. XX w. podjęto decyzję o jego przeniesieniu na Śląsk. Łania została usytuowana w samym sercu Parku Śląskiego, w otoczeniu malowniczego stawu, plenerowej galerii rzeźb i planetarium.
Odtąd…
…miała pełnić funkcję restauracji. Przeniesienie obiektu do parku śląskiego niestety nie zakończyło się pełnym sukcesem. Tuż po umiejscowieniu go w nowej lokalizacji, budynek spłonął w niewyjaśnionych okolicznościach. W 1962 roku podjęto próbę jego odbudowy w formie nieco odbiegającej od wersji pierwotnej. Zrekonstruowany obiekt został minimalnie powiększony, a jego wnętrza dostosowane do nowoczesnych wymogów gastronomii. Całość do złudzenia przypominała dawny obiekt. Generalny wykonawca – Katowickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego – zaangażował do jego budowy górali z Koniakowa, którzy zadbali o to, by budynek zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz posiadał oryginalny beskidzki styl. Również wyposażenie lokalu miało być ludowe. Wykonanie umeblowania zlecono spółdzielni ,,Czantoria” w Ustroniu. Nowym elementem Łani stał się taras, który został przewidziany dla ponad 100 osób. I tak powstała jedna z najlepszych i najbardziej renomowanych restauracji na Śląsku. W czasach PRL Łania cieszyła się ogromnym zainteresowaniem ze strony odwiedzających. Wyróżniała się najwyższą jakością obsługi kelnerskiej, wykwintnymi daniami oraz niepowtarzalnym klimatem wnętrz restauracyjnych.
Oferta
Łania to wymarzona sceneria dla uroczystości weselnych, komunijnych, przyjęć okolicznościowych oraz spotkań biznesowych. Nasz lokal z pewnością zauroczy wszystkich wielbicieli przyrody, biesiad oraz przyjęć plenerowych, zimą łączonych z kuligiem. Miejsce uwodzi przybyłych gości klasą i elegancją oraz wyjątkowym klimatem wnętrz restauracyjnych. Każdą uroczystość uświetniają wykwintna kuchnia oraz profesjonalna obsługa kelnerska. Opierając się na wieloletnim doświadczeniu, nowoczesnym zapleczu gastronomicznym oraz wykwalifikowanym personelu zaprojektujemy dla Państwa wymarzoną uroczystość uszytą na miarę indywidualnych potrzeb oraz charakteru imprezy. Gwarantujemy kompleksową usługę gastronomiczną, aranżację wystroju wnętrz oraz oprawę muzyczno – florystyczną.
Nasza Restauracja to najpiękniejsze miejsce dla dobrego biznesu. Do Państwa dyspozycji są dwie sale konferencyjne przeznaczone dla 200 osób, 12-osobowy gabinet, tarasy zewnętrzne oraz pawilon grillowy. Na terenie kompleksu znajdują się również pokój dziecięcy i plac zabaw. Na miłe przyjęcie mogą także liczyć ,,kudłaci” ulubieńcy naszych gości.
Nagrody i wyróżnienia
Łania została doceniona na kulinarnej mapie aglomeracji śląskiej. Jest wielokrotnym laureatem konkursu kulinarnego ,,Chorzowskie Smaki”. Trofeum Srebrnej Chochli przyznano jej w kategoriach: dania tradycyjne, dania wykwintne oraz najlepsze danie wegetariańskie. Została także wyróżniona w ogólnopolskim konkursie ,,Srebrna Patelnia”.