Nagrody

Od początku swojego istnienia Restauracja Łania aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskich i lokalnych konkursach kulinarnych. Do chlubnej tradycji należą czołowe miejsca we wszystkich tych konkursach.
Pochwalić się możemy między innymi:

  • Rok 1972 – Krajowa Rada Szefów Gastronomii wyróżniła Restaurację Łania za pokaz typowych dań bezmięsnych oraz prezentację pięknie zastawionego stołu biesiadnego.
  • Rok 1975 – XII Ogólnopolski Konkurs „Srebrnej Patelni” – Tytuł najlepszej potrawy kuchni polskiej.
  • Rok 1976 – Przyznanie przez Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług „Handlowego Znaku Jakości”. O nagrodę ubiegało się 200 lokali z całego kraju, w zaszczytnym gronie znalazło się jedynie 9 restauracji, w tym Restauracja Łania.
  • Rok 1980 – Ponownie Konkurs „Srebrnej Patelni” – Tytuł najlepszej potrawy kuchni polskiej.
  • Przełom lat 80 i 90 to okres dynamicznego rozwoju lokalu. Restauracja Łania systematycznie przekraczała zadania planowe przy równoczesnym wzroście dynamiki obrotów. Główną misją naszej restauracji była i pozostaje wysoka jakość świadczonych usług, zarówno smak serwowanych dań jak również fachowa obsługa kelnerska muszą być na najwyższym poziomie. We wspomnianych latach otrzymaliśmy wiele dyplomów uznania oraz listów z podziękowaniami od rzeszy zadowolonych klientów.
  • Rok 2007 – W 750 rocznicę powstania miasta Chorzowa, z inicjatywy Urzędu Miasta
    w Chorzowie, zorganizowano konkurs dla branży gastronomicznej o nazwie „Chorzowskie Smaki”. Potrawy konkursowe, zgłoszone przez naszą Restaurację zwyciężyły w konkursie, uzyskując tytuł potraw roku 2007.


Sukces powtórzyliśmy w roku 2008, zdobywając kolejną nagrodę.

  • Rok 2009 – Wzorem lat ubiegłych zachowaliśmy wysoką jakość świadczonych usług i sięgnęliśmy po kolejny po tytuł „Potrawa Roku 2009″ w kategorii dań wykwintnych.
  • Rok 2010 – Konkurs Chorzowskie Smaki i nagroda w kategorii Dania Wykwintne
  • Rok 2011 – Konkurs Chorzowskie Smaki – Nagroda w kategorii „Danie Główne”
  • Rok 2012 – Konkurs Chorzowskie Smaki – Wyróżnienie w kategorii „Danie Główne”
  • Rok 2012 – Fundacja Kulinarna Silesia Cooking Club wyróżniła Restaurację Łania za kreatywność, odpowiedni dobór i smak składników oraz stosowanie odpowiednich technik kulinarnych dla zgłoszonego dania : Carpaccio z gruszki
  • Rok 2013 – Konkurs Chorzowskie Smaki – Wyróżnienie w kategorii „Danie Główne”
  • Rok 2014 – Konkurs Chorzowskie Smaki – Nagroda w kategorii „Danie Główne”


Ponadto, Właściciel Restauracji Łania, Cafe Chopin i Cafe Paterman – Pan Janusz Paterman uzyskał w 2004 roku tytuł CHORZOWSKI PRZEDSIĘBIORCA ROKU 2004 w kategorii Gastronomia dla Cafe Paterman oraz w 2005 roku otrzymał ZŁOTY LAUR UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJI w kategorii Menedżer i Lider społeczno – gospodarczy, przyznany przez Kapitułę Laurów Umiejętności i Kompetencji Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach.
Od wielu lat specjalizujemy się w daniach kuchni myśliwskiej, śląskiej i staropolskiej, wielokrotnie nagradzanych w konkursach kulinarnych.